Bloggen in 2024: Waarom je beter iets anders kunt doen

In de afgelopen jaren heb ik veel mensen het advies gegeven om te gaan bloggen, of om een niche website te starten. In de meeste gevallen met het doel om minder afhankelijk te zijn van loondienst als inkomen en soms als manier om meer geld te besteden te hebben.

Een deel nam mijn advies aan en is hard gaan werken om een side-hustle te bouwen, voor een aantal zelfs uitgegroeid tot een succesvolle onderneming. Anderen besloten vooraf, of tijdens het werken, dat het niets voor hun was.

Zelf verdien ik ook nog steeds mijn geld met een portfolio van niche sites, op basis van affiliate marketing partnerships. Maar sinds Google een lawine van algoritme updates losliet vanaf september 2023 zijn er wel dingen veranderd.

Zoveel zelfs dat ik op dit moment niemand kan aanraden om te gaan bloggen met als doel om er een volledig inkomen mee te verdienen. Dat betekent niet dat geld verdienen met affiliate marketing niet meer mogelijk is in 2024, of later, daar kom ik verderop op terug.

Aan het eind van het artikel neem ik je mee in de mogelijkheden voor de toekomst en kun je een pdf downloaden met business modellen waarmee je jouw huidige blog, of een nieuwe websites alsnog succesvol kunt maken.

Redenen om NIET te gaan bloggen in 2024

De belangrijkste reden waarom ik niemand kan aanraden om nu te gaan bloggen is omdat Google ervoor gekozen heeft om kleinere websites, ongeacht de kwaliteit, minder zichtbaar te maken in de zoekresultaten. Het zijn vooral grote websites als Forbes, Reddit en in Nederland het AD of de Consumentenbond die bovenaan de zoekresultaten staan voor veel lucratieve zoekwoorden.

Daar komt nog bij dat veel informatieve websites, zoals blogs en niche sites, in de zoekresultaten zijn vervangen door webwinkels, of de verkopers van producten en diensten. Zoals Lily Ray uitgebreid laat zien in dit artikel en zoals je kunt zien in deze screenshot:

Voorbeeld van review/affiliate zoekresultaten die vervangen zijn door webwinkels

Dit laatste is iets wat ik in mijn portfolio ook terugzie, hierbij ben ik de nr 1 positie kwijtgeraakt aan niet onafhankelijke verkopers die vaak ook nog minder inhoudelijke content hebben. Samen met een halvering van de commissie, één van de nadelen van affiliate marketing, levert dit als resultaat op dat mijn inkomen tot nu toe zo’n 40% lager is dan in 2023.

En daarmee mag ik nog van geluk spreken.

Er zijn veel niche websites, zoals HouseFresh, die absoluut een hogere kwaliteit aan content en informatie bieden dan o.a. Forbes, maar die sinds de helpful content update van september nauwelijks meer vindbaar zijn en die met de maart 2024 algoritme update de laatste klap gekregen hebben.

Ook het onderstaande voorbeeld van Wallethub laat zien dat de grote merken die Google voortaan extra zichtbaar maakt niet in het voordeel zijn van de consument die de zoekopdracht uitvoert. Met adviezen die of veel duurder zijn dan het advies wat zij geven, en zelfs een flink aantal irrelevante zoekresultaten.

Om het erger te maken is er ook nog de Google Algorithm leak, waaruit blijkt dat Google een ranking factor heeft die specifiek gaat om kleine websites. Dan hebben we het dus over de blogs en niche websites die sinds september 2023 ineens minder of helemaal niet meer vindbaar zijn in de zoekresultaten.

Dat betekent overigens niet dat die ranking factor ook actief gebruikt wordt, maar er bestaat dus een knop waar Google op kan drukken om blogs, kleine websites en niche sites uit de zoekresultaten te laten verdwijnen. Waarna grote publicaties hun plek innemen, ongeacht of dit in het voordeel van de eindgebruiker is.

En dat terwijl de boodschap vanuit Google nu al bijna een jaar lang is “Als je website geraakt is door één van de updates dan was je content niet goed genoeg. Doe beter je best en dan komt het wel goed.”

Dit alles betekent overigens niet dat er niet genoeg websites zijn/waren die terecht geraakt zijn door één van de vele updates omdat de kwaliteit van de content te laag was, of simpelweg omdat ze volledig bestonden uit AI-spam. Click & GTFO affiliate sites zijn hier een goed voorbeeld van.

De komst van AI overview in Google

Over AI gesproken, de komst van AI overview in Google is een andere factor die de toekomst van blogs en niche sites onzeker maakt. De voorspelde dood van blogs door chatGPT is niet uitgekomen en het marktaandeel van Bing is te klein om met co-pilot voor grote problemen te zorgen, althans voor de meeste websites.

Maar het marktaandeel van Google is veel groter, ruim 92% in april 2024, en met AI overviews doet Google er alles aan om het resterende verkeer naar het open web voor zichzelf te houden. Door het antwoord van jouw website te halen, en zonder vergoeding of fatsoenlijke bronvermelding, te herschrijven in de zoekresultaten geeft Google direct een uitgebreid antwoord boven de zoekresultaten zoals we die nu kennen.

Zelfs voor zoekopdrachten waar AI overviews (nog) niet zijn ingeschakeld zie je al dat Google met extreem grote featured snippets komt, gebaseerd op informatie van onafhankelijke websites, die 50% van het scherm vullen en de echte websites buiten beeld laat verdwijnen.

Een voorbeeld hiervan is:

Het ergste van dit alles is misschien wel dat kwaliteit en toegevoegde waarde voor de consument er niet meer toe doet. De credit cards in deze featured snippets zijn alleen maar links naar nieuwe Google zoekopdrachten en voegen inhoudelijk dus helemaal niets toe.

Ook de AI overviews worden in het algemeen gehaat omdat de informatie niet juist is, terwijl het heel veel plek op je scherm inneemt. Opnieuw, zonder echt iets toe te voegen voor de consument die een vraag beantwoord wil hebben of een behoefte wil vervullen.

Ook de kwaliteit van de zoekresultaten is er met alle updates niet beter op geworden. Ja er is AI spam verwijderd en er zijn veel websites verwijderd die inhoudelijk niets toe te voegen hadden aan de zoekresultaten, maar de websites die nu ranken voldoen regelmatig niet aan de search intent.

Zo stelde ik laatst een vraag aan Google waarom Koreaanse restaurants zo duur zijn, zelfs hier in Vietnam, en één van de top 3 gaf als antwoord “Ik weet niet waarom Koreaanse restaurants zo duur zijn.”… like serieus, wat moet ik daarmee? Dat is geen antwoord op de vraag die ik heb gesteld.

Nog meer redenen waarom geld verdienen met bloggen in 2024 niet meer werkt

Om dit deel af te sluiten nog een paar andere redenen waarom het starten van een blog in 2024 geen goed idee is. Althans, niet wanneer je als doel hebt om een side hustle te bouwen voor extra inkomen of om je baan mee op te zeggen.

Er is meer concurrentie dan ooit, deze trend is snel aan het verdwijnen, maar bloggen en niche sites werden lange tijd gezien als eenvoudige manier om snel online geld te verdienen. Zeker na de snelle opkomst van AI writers sprongen veel mensen met dollartekens in hun ogen in dit gat.

Daarmee heb je niet alleen last van de hierboven uitgebreid beschreven problemen, maar ook van alle mensen die hetzelfde proberen te doen als jij. Waarvan 95% ook nog met dezelfde bronnen en informatie werkt en dus vrijwel identieke output levert.

Kwaliteit is geen ranking factor of garantie voor succes, of het nu gaat om niet meer of nooit geweest dat is een andere discussie. Maar de vele voorbeelden die ik al genoemd heb laten duidelijk zien dat kwaliteit, zoals eigen onderzoek, geen garantie meer is voor succes.

Het maakt Google op dit moment niet uit hoeveel beter en inhoudelijker jouw website is dan de andere zoekresultaten, hoeveel EEAT signalen je laat zien of hoeveel eigen productfoto’s je gebruikt. Als je een kleine website bent dan sta je al met 10-0 achter.

Je moet steeds meer tijd investeren met onzekere ROI, omdat de drempel zoveel hoger ligt nu is het starten van een succesvolle en winstgevende blog niet meer zomaar iets wat je er even bij kunt doen. Je moet van goede huize komen om genoeg autoriteit op te bouwen om Google zover te krijgen dat jouw website een kans krijgt.

En zelfs dan is de return on investment erg onzeker, vooral door het hiervoor genoemde punt. Het maakt niet uit dat jouw content kwaliteit 100x beter is dan de wanprestatie van het AD, en die drempel is niet zo hoog, simpelweg omdat je niet het AD bent is de kans groot dat Google jouw website niet op die hoge positie zichtbaar laat zijn.

Waarom het WEL slim is om te starten met bloggen in 2024

Oké genoeg gezegd over waarom geld verdienen met bloggen niet meer werkt in 2024. Er is sprake van een crisis, de Google zoekresultaten zijn dramatisch slecht en SEO is dood. Allemaal genoeg redenen om het niet te doen.

Maar dit is niet bepaald de eerste keer, toen ik in 2013 stage liep bij een affiliate publisher werd de Penguin 2.0 update uitgerold. Deze update had dramatische gevolgen voor de websites van het bedrijf waar ik bij zat, maar ook voor websites van andere bedrijven waarmee we het kantoor deelden.

Na de reeks Penguin en Panda updates uit die tijd zijn er heel veel bloggers en affiliate publishers gestopt om nooit meer terug te keren. Hetzelfde gebeurde toen in 2018 de Medic update uitgerold werd, op basis van YMYL. Toen vond Google het belangrijk dat bij artikelen over gezondheid en financiële zaken je kon aantonen dat je daadwerkelijk wist waar je het over had.

Die goede oude tijd… vandaag de dag is een willekeurige Reddit post van henkomdehoek betrouwbaarder dan de gemiddelde expert blogpost. Want… Reddit…

Ook de huidige situatie in/met Google zorgt ervoor dat grote groepen mensen afvallen, of zelfs helemaal niet starten omdat het te moeilijk is geworden om een volledig inkomen te verdienen met het schrijven van wat blog artikelen.

Daarmee ontstaat er voor jou, mij, en iedereen die de storm wel uit wil zitten, een enorm gat om op te vullen. Na de bovengenoemde Google updates is SEO uit de as herrezen en zijn er veel succesvolle websites ontstaan die veel geld hebben opgeleverd en/of dat nog steeds doen.

Het is dan wel belangrijk that you’re in it for the long game. Snel online geld verdienen met een blog zit er niet meer in en dat was eigenlijk nooit het geval. Affiliate marketing als passief inkomen bestaat ook niet, meer, en heeft strict genomen ook nooit bestaan.

Maar als je wil gaan ondernemen, met als hoofddoel om jouw klant/bezoeker verder te helpen en waarde toe wil voegen aan de customer journey. Dan is er zeker nog een goede mogelijkheid om met een niche website en affiliate marketing geld te verdienen, goed geld zelfs.

Je bent expert in jouw niche

Ik propageer dit al jaren, zorg ervoor dat je expert bent binnen jouw niche of dat je zo snel mogelijk expert wordt. Het is de meest eenvoudige manier om jouw website en content onderscheidend te maken van alle andere bloggers en websites.

Als je die expert status hebt dan is het een uitstekende reden om te gaan bloggen, ook nu in 2024, in 2025 en verder. Zelfs met de opkomst van AI zijn mensen nog altijd op zoek naar de mening en ervaringen van echte mensen, daarom is Reddit zo populair volgens Google.

Met alle mensen die afhaken omdat hun website geen geld of niet genoeg geld oplevert ontstaat er een gat dat jij met jouw kennis en ervaring kan opvullen.

Als je hier passie aan toevoegt dan wordt de case nog sterker, een website als Pack Hacker doet het nog altijd erg goed en is zo succesvol dat het eerder dit jaar voor een onbekend bedrag verkocht is. In aanloop naar mijn vertrek naar Azië als Digital Nomad heb ik deze website en hun Youtube kanaal vaak gebruikt, als fan snap ik dus heel goed waarom zij het zo goed doen.

Je snapt dat SEO geen businessmodel is

Als je in de toekomst met succes een blog, niche site of online content business wil runnen dan is het belangrijk dat je snapt dat SEO geen businessmodel is. Veel van de websites en blogs die in de afgelopen maanden geraakt zijn draaiden volledig op gratis verkeer vanuit Google.

Dat betekent dus dat je volledige inkomen afhankelijk is van een bedrijf dat helemaal niet bezig is met jou of jouw succes. Er is maar 1 Google update nodig om 90% van je inkomen te laten verdampen en dan ben je aangewezen op spaargeld of moet je zelfs op zoek naar een baan om de rekening te kunnen betalen.

Als je nu in 2024 wil starten met een blog en je wil voor langere tijd succesvol zijn dan is het belangrijk dat je snapt dat SEO een bron van verkeer is, net zoals e-mailmarketing en social media een bron van verkeer naar jouw website zijn.

Bouw bij een nieuwe blog of niche site dus ook aan een e-maillijst en werk aan zichtbaarheid op relevante social media. Zet eventueel de kracht van Youtube in om jouw website en merk sterker te maken dan alleen je geschreven content.

Google zal moeten veranderen

Gebaseerd op de grote updates uit het verleden is het duidelijk dat SEO gaat veranderen, maar dat ook Google zal moeten veranderen. De zoekresultaten zijn een puinhoop en waar de klachten begonnen in de wereld van SEO, zijn het nu ook gewone gebruikers die klagen over de lage kwaliteit en het niet kunnen vinden van relevante informatie.

Dat is een gevaar voor de core business van Google, het verkopen van advertenties in diezelfde zoekmachine. Er zal dus een moment komen dat de knoppen van het algoritme verzet worden en er weer kansen ontstaan voor niche websites met hoge kwaliteit content die geschreven is voor mensen en niet voor Google.

De grote vraag is wanneer en die is op dit moment niet te beantwoorden. Vooralsnog is er geen enkele website hersteld van de laatste helpful content update, erger nog de meeste website hebben een extra genadeklap gekregen met de laatste update in maart.

Nog een reden waarom je het spel voor de lange termijn moet willen spelen als je nu, in 2024 of later, begint met bloggen. Er komt verandering, en dingen gaan beter of op zijn minst anders worden, maar wanneer dat weet niemand.

Maak van je blog een online business

Ik heb eerder artikelen geschreven over waarom er een einde komt aan click & GTFO affiliate sites en het verschil tussen een affiliate website en een affiliate business. Maar met de huidige staat van bloggen en online geld verdienen is dit stuk extra belangrijk geworden.

Ook nu we weten dat Google in het algoritme een knop heeft om bepaalde soorten websites en kleine websites of blogs eenvoudig uit te sluiten van de zoekresultaten is het nog belangrijker geworden om jezelf hier tegen te wapenen.

En dit gaat verder dan het simpele advies om dan maar een webshop toe te voegen aan je blog. Hoewel het een goede stap kan zijn om je eigen producten te gaan verkopen werkt dit niet voor iedereen en niet voor alle niches.

Nadat ik eerder al de stap heb gezet om mijn portfolio om te bouwen van kleine niche sites, naar authority sites, is het veranderen van pure content site/blog naar serieuze online business de volgende stap om mijn inkomen te behouden en vooral te laten groeien.

Als je serieus wil ondernemen dan zijn er ook nu nog genoeg kansen om geld te verdienen met affiliate marketing, maar de business modellen zijn aan het verschuiven en alleen het schrijven van blog artikelen is niet voldoende meer.

Ik heb een gratis Future Proof Blogging gids geschreven met daarin de veranderingen die ik toepas op mijn portfolio van niche sites. Met als grote doel om niet alleen nu genoeg geld te blijven verdienen, maar uiteraard mijn inkomen weer te laten groeien en dat zo te houden voor de komende jaren.

Vul het onderstaande formulier in en ik stuur je de gids direct toe!

Scroll naar boven