Het compounding effect van Affiliate Marketing

Het compounding effect van Affiliate Marketing

Één van de grootste voordelen van affiliate marketing is het compounding effect. Dit theoretische principe is zo krachtig dat er niet alleen boeken over geschreven zijn, maar Albert Einstein noemde het zelfs het achtste wereld wonder.

Meestal wordt het compounding effect benoemd in een gesprek over geld, waar het zowel een positieve als een negatieve rol kan spelen. Binnen affiliate marketing is de kracht van het compounding effect ook geld, maar op een meer indirecte manier.

Laten we eerst kijken naar de betekenis van het compounding effect en daarna naar het compounding effect van affiliate marketing.

Wat is het compounding effect?

Als het over geld gaat, dan zou je het compounding effect in het Nederlands vertalen naar “samengestelde interest”. Wat zoveel wil zeggen als dat je of rente over rente betaalt bij een schuld, of rente over rente krijgt bij een investering of op je spaarrekening.

Albert Einstein zei “He who does understand it, earns it; he who doesn’t, pays it”. 

En dat zijn hele ware woorden die het beste uitgelegd kunnen worden met een rekenvoorbeeld:

Neem een bedrag van 1000 euro met een rente van 3%. Als je 1000 euro schuld hebt met 3% rente per maand, dan is in maand 2 je schuld 1030 euro. Als je niets aflost betaal je in de maand daarna geen 3% over 1000 euro, maar over 1030 euro. Je betaalt dan ineens 30,90 euro aan rente in plaats van 30 euro en elke maand waarin de rente hoger is dan de aflossing betaal je steeds meer rente. Je schuld wordt dus steeds groter.

Andersom werkt het ook, als die 1000 euro geen schuld is maar een bedrag op je spaarrekening. Dan krijg je op 1 januari 30 euro rente gestort, als de rente 3% per jaar is. Doe je niets met dit geld, dan krijg je een jaar later geen 30 euro, maar 3% over 1030 euro, dus 30,90 rente gestort. Je krijgt dus rente over rente en daarmee groeit het bedrag wat je krijgt steeds een beetje sneller.

Nu je dit weet kun je het dus in je voordeel gebruiken om te zorgen dat je van de “pays it” naar de “earns it” groep verhuist.

De kracht van het compounding effect en affiliate marketing

Het voorbeeld hierboven gaat vooral over geld, dat is leuk als je de commissie die je verdient met affiliate marketing op een spaarrekening zet en zo rente ontvangt. Maar dat is niet de kracht van het compounding effect op affiliate marketing en al helemaal niet met de huidige rente.

De kracht van het compounding effect op affiliate marketing lijkt meer op het bouwen met Lego bouwsteentjes. Met ieder nieuw steentje dat je toevoegt wordt je bouwwerk groter en als het goed is ook beter of sterker. Dat is precies het effect wat je ook hebt met jouw eigen affiliate website.

Als je kijkt naar jouw affiliate website, of blog, dan ga je waarschijnlijk zien dat sommige pagina’s of artikelen meer geld opleveren dan anderen. De redenen hiervoor en hoe je minder goed presterende pagina’s kunt verbeteren is voor een ander artikel, maar stel voor dat je 10 pagina’s hebt die samen 1500 euro per maand opleveren. (Afhankelijk van je niche en de commissie is dat goed mogelijk).

Dat is dus gemiddeld 150 euro per pagina. Als je daar vervolgens 2 artikelen aan toevoegt die ook gemiddeld 150 euro opleveren dan verdien je ineens geen 1500, maar 1800 euro aan 12 winstgevende pagina’s. Die eerste 10 pagina’s veranderen tenslotte niet zodra jij 2 nieuwe winstgevende artikelen toevoegt.

En dat is het compounding effect van affiliate marketing, met elke nieuwe pagina die je toevoegt wordt jouw website beter en winstgevender. Omdat je bestaande artikelen/pagina’s niet veranderen ga je in theorie dus met iedere nieuwe pagina meer verdienen.

Hetzelfde principe dus als tijdens het bouwen met Lego blokjes.

De kracht van kleine stapjes naar een groot resultaat

Het compounding effect is misschien wel het ultieme voorbeeld dat “overnight success”  niet bestaat, maar altijd het resultaat is van vele kleine stapjes en succesmomenten. Jouw nieuwe affiliate website begint ook met een paar artikelen, daarna je eerste commissie en hoe meer tijd en energie je steekt in de groei van je website. Hoe meer stappen je dus zet, hoe meer je website gaat opleveren.

Hierbij is het ook belangrijk dat je jouw (nieuwe) website niet vergelijkt met een website die al veel langer bestaat. Het succes van jouw website komt ook als jouw website net zo lang bestaat en net zo groot is, maar dat kost tijd en werk. Dus laat je inspireren, maar niet ontmoedigen door voorbeelden van succesvolle affiliate websites.

Het effect van het compounding effect op de andere voordelen van affiliate marketing

In de intro schreef ik al dat het compounding effect slechts één van de voordelen van affiliate marketing is. Zodra je het compounding effect gaat combineren met andere voordelen wordt het helemaal duidelijk dat affiliate marketing een succesvolle manier van online geld verdienen is.

Combineer je het voordeel van passief inkomen met het compounding effect dan krijg je een website die als geld print machine werkt en steeds een upgrade krijgt om nog sneller nog meer geld te printen. En terwijl je alleen hoeft te werken aan de nieuwe content, de bestaande artikelen leveren al passief inkomen op.

Investeer je de winst in het maken, of laten maken, van nieuwe content om je website te laten groeien dan krijgt je inkomen helemaal een turbo boost. Hoe sneller je website groeit hoe meer geld je ermee kunt verdienen. Mits je kwaliteit altijd voorrang geeft op kwantiteit.

Conclusie, de kracht van het compounding effect en affiliate marketing

De kracht van het compounding effect is misschien wel het sterkste punt van online geld verdienen met affiliate marketing. Je bouwt aan een asset die met elk nieuw artikel meer geld op gaat leveren en inkomen uit assets is één van de principes van Rich Dad, Poor Dad.

Wil je meer weten over het compounding effect en de positieve invloed die het kan hebben op jouw leven? (Het effect is zo krachtig dat de theorie ook terugkomt in het boek Atomic Habits) Lees dan het boek The Compound Effect van Darren Hardy. Of bekijk de samenvatting hieronder:

Daily Consistency = Massive Results: THE COMPOUND EFFECT by Darren Hardy | Core Message
Scroll naar boven