Is affiliate marketing het waard in 2024?

Is affiliate marketing het waard

Dit is de vraag die mensen mij het meeste stellen, zeker gezien de hoeveelheid influencers die op Twitter en andere social media graag roepen dat SEO dood is en dat bloggen nog veel meer dood is. (Vaak om daarna een cursus te verkopen, want zij weten hoe je een dode weer tot leven wekt).

Het is een vraag die ik ook mezelf regelmatig stel, is het nog waard om hieraan te blijven werken of wordt het tijd dat ik iets anders ga doen?

Om eenvoudig antwoord te geven: Ja, affiliate marketing is het waard in 2024.

Maar affiliate marketing is ook moeilijk, misschien nu wel moeilijker dan ooit sinds Google dat lat voor blogs en niche websites flink hoger gelegd heeft.

De tijd waarin je een willekeurig onderwerp koos, ongeacht of je er iets vanaf wist, ging schrijven en met wat affiliate linkjes geld kon verdienen die is voorbij. Online geld verdienen met affiliate marketing is in 2024 vooral het opbouwen van een serieuze online business, en dat vraagt om meer tijd en vooral een andere mindset.

(Lees hier over het einde van klassieke affiliate sites)

Affiliate marketing is het waard in 2024 als je expert bent in je niche, of bereid bent om expert te worden. Vanuit die expertise kun je vervolgens waarde toevoegen die nog niet op andere websites, of bij de adverteerder, te vinden is. Hiermee voeg je waarde toe aan de customer journey, dat geeft jouw website bestaansrecht en is de basis van jouw verdienmodel.

Hoe cliché het ook klinkt, dit betekent dat je focus moet hebben op jouw bezoeker. Sterker nog, dit betekent dat in het begin jouw bankrekening op de laatste plaats komt. Geld verdienen is een gevolg van het helpen van jouw bezoeker, en daar kom je niet als jouw bankrekening het belangrijkste doel is.

Succes met affiliate marketing betekent nu in 2024, na de laatste Google updates van 2023 en maart 2024, dus iets anders dan het altijd gedaan heeft. Ongeveer doen wat de concurrentie doet, of schrijven over een product dat je nog nooit hebt aangeraakt voldoet niet meer. En ook het toevoegen van minimale waarde in de customer journey is niet meer genoeg voor lange termijn succes.

Dus begin jouw nieuwe affiliate site met de vraag welk probleem je voor jouw bezoekers kunt oplossen. Of welke behoefte je kunt helpen vervullen door de ervaring en kennis die je op jouw website te bieden hebt. Maak vervolgens de beste content, en niet zomaar de beste content, maar content die informatie bevat die nog niet al overal op het internet te vinden is.

Laat zien dat je ervaring hebt met het product wat je aanbeveelt, de E-E-A-T signalen spelen een belangrijke rol in hoe geloofwaardig jouw website is. Dit helpt je bezoekers om vertrouwen te krijgen in het advies wat je geeft en tevreden bezoekers helpen je website voor langere tijd winstgevend te houden.

Als je dit uitgangspunt als basis neemt, dan is affiliate marketing het absoluut waard en kun je ook in 2024 nog geld verdienen.

Maar snel rijk worden, met minimale inzet of door maximaal gebruik van AI-content, dat zit er niet meer in.

Scroll naar boven