Waarom negeert iedereen dit probleem met affiliate marketing cursussen?

Waarom negeert iedereen dit probleem met affiliate marketing cursussen?

Cursussen die je leren om geld te verdienen met affiliate marketing zijn populair. Het kan handig zijn voor beginners die graag stap voor stap leren hoe het allemaal werkt, maar het is ook een populaire manier om geld te verdienen voor iedereen die 1x een winstgevende affiliate site gemaakt heeft en nu ander naar ander inkomen zoekt.

Dat er meer mensen geld verdienen aan jou “leren” hoe het werkt, zonder zelf een inkomen te verdienen via de manier die ze jou leren. Dat is allang geen geheim meer, dus dat is niet het probleem wat ik in dit artikel wil bespreken.

Het probleem dat iedereen negeert als het aankomt op affiliate marketing cursussen is dit:

Honderden of duizenden (afhankelijk van de cursus) mensen leren precies hetzelfde als jij. Wat betekent dat er heel veel websites online komen, en aangemeld worden bij Google, op basis van dezelfde tactieken en tips die de maker van een cursus jou leert.

Waarbij de meeste affiliate websites of blogs ook nog eens afhankelijk zijn van organisch verkeer uit Google, dus SEO. En SEO is een kanaal waarbij iets werkt, tot het niet meer werkt. Simpelweg omdat Google tijd nodig heeft om voldoende data te verzamelen om een loophole in het algoritme te kunnen dichten.

Ik denk dat je het wel voelt aankomen, als honderden of duizenden mensen hetzelfde gaan doen. Dan wordt het voor Google ineens wel heel makkelijk om in te grijpen en bij de volgende algoritme update een tactiek, die bedoeld is om de zoekmachine te manipuleren, buiten werking te stellen.

Dus daar zit je dan, heb je netjes alles gedaan wat er in de cursus geleerd werd en dan valt van het ene op het andere moment je inkomen compleet weg. Iets wat op het moment van schrijven, mei 2024, net gebeurd is met de helpful content update van september 2023 en de March 2024 core algorithm update van Google.

Dat zoveel affiliate websites, niches sites, blogs, hoe je ze ook wil noemen, op elkaar lijken en vergelijkbare content schrijven is één van de redenen dat er zoveel websites last hebben van Google updates. Lily Ray, een SEO professional bij Amsive, benoemt dit probleem in deze video waarin ze helpful content update bespreekt:

The Helpful Content Update - Reflecting on What Happened

Mocht je nu denken “Ach, is dit alles?” wait a moment, er is meer!

Ongeacht het onderwerp, als het goed is dan heeft de maker van de cursus ervaring met het onderwerp en leert hij of zij jou op basis van die eigen ervaring. In een tijd waarin AI misbruikt wordt om snel generieke content te genereren is het zelfs een pluspunt als de maker daadwerkelijk zelf de inhoud maakt op basis van ervaring.

Maar dit betekent ook dat je iets leert wat werkte toen het opgeschreven of opgenomen werd, maar wat inmiddels al achterhaald is door één van de vele Google updates. En vrijwel niemand geeft openbaar inzicht in zijn of haar affiliate portfolio, in elk geval niemand die verstandig is, dus je krijgt als buitenstaander nooit te zien of de websites van jouw cursusmaker nog wel zo goed scoren als op de sales pagina staat.

Zo is er de Succes met Affiliate Marketing cursus van Nicole van Roekel. Een redelijke affiliate marketing cursus, met een hoop informatie waarvan ik denk dat die niet achter een betaalmuur hoort, zoals je kunt lezen in dit artikel over de beste Nederlandse affiliate marketing cursussen.

Maar ook iemand die best wel open is over haar eigen portfolio aan affiliate websites, in elk geval wanneer het aankomt op het delen van succes verhalen, die steevast eindigen met een oproep om haar cursus te kopen. Op het eerste gezicht niets mis mee, ze verdient daadwerkelijk geld met affiliate marketing dus ze weet waar ze in de cursus over praat.

De donkere kant van dit verhaal is het “succes” of het gebrek eraan van haar portfolio op dit moment. Ik heb er geen enkel belang om haar af te branden, maar als je naar de onderstaande grafieken kijkt dan krijg je wel een completer beeld over hoe goed de strategie uit deze cursus nog werkt:

Als je dus vandaag de succes met affiliate marketing cursus zou kopen, dan betaal je om te leren hoe je een affiliate website maakt die bij lange na niet meer zo goed scoort in Google als een jaar geleden. Bovenop het eerste nadeel, dat er met jou heel veel mensen zijn die hetzelfde leren en Google dus van genoeg data voorzien om hier wat aan te doen.

Maar niemand heeft het hierover!

Nouja, nu wel want ik schrijf dit artikel en als je tot hier gekomen bent dan heb je erover gelezen en dan weet je het nu dus. Kijk, ik ga niet beweren dat affiliate marketing cursussen slecht zijn of dat je er niets van kunt leren. Al ben ik van mening dat Nederlandse affiliate marketing cursussen te duur zijn voor wat je er leert, maar dat is een ander verhaal.

Wat ik wel zeg is dat je een enorm risico neemt als je een online business gaat bouwen alleen op wat je in zo’n cursus leert. Of beter gezegd, als je jouw business bouwt op alleen de inzichten en content van mensen met niche of affiliate websites. Want samen met jou, en mij, zijn er zoveel andere mensen die dat doen.

Gelukkig is het ook eenvoudig op te lossen, verbreed je horizon en de input die je krijgt. Of het nu gaat om inzichten over SEO, waar Lily Ray voor mij een waardevolle bron is, of e-mail marketing of zelfs het bouwen van een (online) bedrijf als algemeen onderwerp, Miles Beckler is een goede bron hiervoor.

Kijk en luister naar mensen die binnen het vakgebied iets totaal anders doen dan jij, en ja seo voor grote bedrijven is echt anders dan seo voor een blog of kleine affiliate website. Op deze manier verklein je het risico en vergroot je de kans op een duurzaam succesvol inkomen. Een inkomen waar je voor langere tijd van kunt genieten en jouw droomleven mee kunt financieren.

Want dat is hoe je van elke dag zaterdag maakt.

Scroll naar boven