Affiliate site of affiliate business: wat kies jij?

Affiliate site of affiliate business- wat kies jij?

Er wordt al jaren gezegd dat Google een hekel heeft aan blogs en websites die gebruik maken van affiliate marketing en als jouw website door één of meerdere Google updates geraakt is, het laatste half jaar van 2023 in het bijzonder, dan zou je bijna denken dat dit waar is.

Ook als je de nieuwe Google content guidelines leest zou je bijna gaan geloven dat Google geen affiliate of niche websites in de zoekresultaten wil hebben. Althans er zijn “guru’s” die je dat graag willen doen geloven.

Toch valt dit in de praktijk wel mee, Google heeft geen hekel aan websites die gebruikmaken van affiliate marketing, maar wel aan websites die niets toevoegen aan de customer journey of de bezoeker (die met een vraag of een probleem zit) niet verder helpen.

Eenvoudig gezegd heeft Google een hekel aan een affiliate site, maar niet aan een affiliate business.

Dat roept een tweetal vragen op, wat is het verschil, waarom is dit verschil belangrijk en hoe weet je wat jouw website is?

Wat is het verschil tussen een affiliate site en een affiliate business?

Eenvoudig gezegd is het antwoord het verschil in toegevoegde waarde dat je levert voor de bezoeker van jouw website. Een affiliate site werkt vaak op basis van “Click and GTFO”. Of in andere woorden, je wil dat iemand zo snel mogelijk op een affiliate link klikt en je website verlaat. Die klik is tenslotte alles wat je nodig hebt om de commissie te verdienen wanneer iemand koopt.

Aan de andere kant draait een affiliate business om het bieden van toegevoegde waarde voor de bezoeker en is het eerste doel om die bezoeker langer op de website te houden. Hiermee bouw je een vertrouwensband op met je bezoeker, kun je effectief een e-mail lijst verzamelen om minder afhankelijk te zijn van verkeer uit Google en kun je, afhankelijk van je niche, je eigen producten verkopen.

Het mag duidelijk zijn dat één van deze twee alleen draait om het vullen van jouw bankrekening, en de andere om het helpen van je “klant” waar uiteindelijk een vergoeding tegenover staat. Er is dus ook maar één van deze twee die een extra groot risico loopt bij Google updates, veel groter dan het standaard risico dat elke website loopt.

De kenmerken van een affiliate site

 • Het doel is dat iemand zo snel mogelijk op een affiliate link klikt en je website verlaat.
 • Alle content is gedreven door keywords, niet door wat belangrijk is voor bezoekers.
 • Je bent geen expert in je niche en/of hebt het product waar je over schrijft nooit gebruikt.
 • Voor het schrijven van artikelen maak je gebruik van informatie die al vindbaar is op internet.

De kenmerken van een affiliate business

 • Het doel is om bezoekers zo lang mogelijk op je website te houden, voor er op een affiliate link geklikt wordt.
 • De content voegt iets toe aan alle informatie die al door de fabrikant of verkoper gedeeld wordt.
 • Je content is van waarde voor je bezoekers, ook als er geen keyword aan gekoppeld zit.
 • Je hebt credibility in je niche (je was een expert, bent expert geworden of werkt samen met een expert).
 • Op je website is informatie te vinden die je bezoekers nergens anders kunnen vinden.

Waarom is dit belangrijk?

Het is niet aan mij om te zeggen wat goed of fout is, zowel een affiliate site als een affiliate business kunnen geld opleveren. In elk geval op de korte termijn, want de kans dat een affiliate business voor lange termijn winstgevend is die is een flink stuk groter dan bij een affiliate site. Niet alleen omdat je minder risico loopt om compleet afgestraft te worden door een volgende Google update, maar ook omdat je minder risico loopt dat een adverteerder zegt:

“Met dit type publisher willen wij niet meer samenwerken”.

Daar komt nog bij dat het met de opkomst van AI belangrijker dan ooit is om bezoekers een reden te geven om jouw website te bezoeken. Alleen door het leveren van unieke originele toegevoegde waarde kun je jezelf onderscheiden van een AI-veld die gewoon een lijstje “beste” producten toont op verzoek.

Tegelijkertijd kun je een band opbouwen met je bezoeker, om een e-mailadres vragen en jezelf met e-mailmarketing minder afhankelijk maken van alleen het organische zoekverkeer uit Google, of andere zoekmachines. Hiermee wapen je jezelf tegen de boze hamer van een Google update en tegen de komst van AI zoekmachines, je hebt tenslotte directe toegang tot je bezoekers.

Hoe weet je wat jouw blog/website is?

Je weet nu wat het verschil is tussen een affiliate site en een affiliate business en je weet wat de impact is voor de toekomst van jouw website, of online business, en daarmee jouw inkomen. Maar hoe weet je nu in welke categorie jouw website valt?

Als eerste is het goed om te zeggen dat jouw website onderdelen van beide kan bevatten, het is dan aan jou om te kiezen van welke optie je meer toevoegt om jouw website te laten groeien.

Om uit te vinden wat jouw website op dit moment is kun je jezelf de volgende vragen stellen, en heel eerlijk beantwoorden. Als je twijfelt of jouw oordeel wel onafhankelijk genoeg is dan kun je ook iemand anders deze vragen over jouw website laten beantwoorden.

Vragenlijst affiliate site of affiliate business:

 • Zou je een Youtube kanaal kunnen starten over het onderwerp van jouw blog?
 • Toon je op de website E-E-A-T signalen, bewijs dat je ervaring hebt met de producten waar je over schrijft?
 • Kan iemand anders zonder voorkennis jouw website eenvoudig namaken (evt met de hulp van AI)?
 • Zijn je artikelen en website zo opgebouwd dat bezoekers langer op je website blijven?
 • Bevatten je reviews een mening en durf je negatief te zijn (waar nodig) of bevat het alleen informatie over de productkenmerken?

Conclusie

Ik ga nog steeds niet zeggen dat er een goed en fout is, in mijn portfolio heb ik op dit moment beide typen website en mijn eerste website was ooit een kortingscode website (een prime example van “Click & GTFO”).

De keuze die je maakt is daarmee ook volledig aan jou, maar in mijn ervaring is de affiliate business wel beter bestand tegen Google updates en in 

1 gedachte over “Affiliate site of affiliate business: wat kies jij?”

 1. Pingback: Het einde van klassieke “click & GTFO” affiliate websites – Elkedagzaterdag.nl

Laat een reactie achter

Scroll naar boven